کسب و‌کار یک میلیون خانوار از گیاهان دارویی

تاریخ انتشار : 1400/10/04 - ساعت انتشار: ١٣:٥٩ - گروه خبری : اخبار قدیمی

به جز گیاهان دارویی که در مزارع کشت می‌شود، بخش بزرگ‌تری از این گیاهان از کشتزارهای طبیعی مناطق مختلف کشور برداشت می‌شود. برداشت مستقیم گیاهان دارویی از طبیعت از دیرباز به‌عنوان یک شغل موقت به‌ویژه در فصل بهار درآمد روستاییان را تامین می‌کرده است.

به جز گیاهان دارویی که در مزارع کشت می‌شود، بخش بزرگ‌تری از این گیاهان از کشتزارهای طبیعی مناطق مختلف کشور برداشت می‌شود. برداشت مستقیم گیاهان دارویی از طبیعت از دیرباز به‌عنوان یک شغل موقت به‌ویژه در فصل بهار درآمد روستاییان را تامین می‌کرده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان جنگل ها و مراتع به نقل از سلامت نیوز- با این حال اقبال به مصرف این گیاهان در سال‌های گذشته چالش ویژه خود را به‌دنبال داشته و موجب شده است بعضی از این گیاهان در خطر نابودی قرار گیرند.همین موضوع موجب شده است بخشی از فعالیت‌ اداره‌های منابع طبیعی استان‌ها و بهره‌برداران گیاهان به واکاری بذر گیاهان دارویی در کشتزارهای طبیعی اختصاص یابد؛ کاری که در «پویش ملی ایران سبز» برای اراضی غرب کشور اجرا شد. 8423گونه گیاهی در کشور شناخته شده که از این تعداد 2300گونه دارویی است.

1780 گونه گیاه دارویی در این مراتع رشد می‌کند که ویژه ایران است و به همین دلیل ارزش اقتصادی زیاد و امکان ارزآوری برای کشور دارد. حفظ و دوباره کاشتن این‌گونه‌ها فقط یک فعالیت زیست‌محیطی نیست، بلکه نمونه‌ای از پیوند محیط‌زیست با مشاغل بومی است و می‌تواند ضامن حفظ این مشاغل باشد.

یک میلیون خانوار، بهره‌بردار گیاهان دارویی

طبیعت برای کسب درآمد نیست و حفاظت از آن باید فقط به ‌منظور پاسداشت‌اش انجام شود. با این حال بهره‌برداری از منابع طبیعی همیشه اتفاق افتاده است، اما چه بهتر که بهره‌برداران خود به حفظ این میراث کمک کنند؛ اقدامی که مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگل‌ها درباره حفظ و توسعه اراضی طبیعی گیاهان دارویی به آن اشاره می‌کند می‌گوید: طبق بند « ژ» ماده38 برنامه ششم توسعه قرار بود احیا و بذرپاشی گیاهان دارویی در 250هزار هکتار انجام شود، اما این برنامه در 5سال گذشته در 298هزارهکتار از اراضی طبیعی انجام شد که 48هزارهکتار بیش از میزان مصوب است.ترحم بهزاد با بیان اینکه پیشبینی شده است امسال احیا و بذرپاشی گیاهان دارویی در 120هزار هکتار انجام شود، میافزاید: برای هر استان سطح مشخصی تعیین شده است که باید تا پایان سال اجرا کنند.

وی درباره طرح‌های بهرهبرداری نیز توضیح می‌دهد:‌ در مجموع 1138طرح بهره‌برداری و تلفیقی گیاهان دارویی در 5میلیون‌و123هزار و 561هکتار از اراضی طبیعی در دست اجراست که از این میزان احیا و توسعه در 2میلیون و 357هزار هکتار انجام می‌شود. میزان بهره‌برداری گیاهان دارویی از عرصه‌های طبیعی کل کشور از ابتدای آغاز برنامه ششم توسعه 7807تن بود که از این میزان 5200تن گیاه دارویی صادر شد و 2607تن هم به مصرف داخلی اختصاص پیدا کرد.

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگل‌ها کتیرا، آنغوزه تلخ و شیرین، باریجه، وشا، ریواس، آویشن، قارچ، سقز و کاپاریس را بیشترین گیاهان دارویی کشور معرفی ‌می‌کند و می‌گوید: احیا و بذرپاشی مجدد گیاهان دارویی در عرصه‌های طبیعی که از آنها بهرهبرداری صورت می‌گیرد جزو وظایف استان‌هاست و هر سال اجرا می‌شود.
بهزاد با بیان اینکه وسعت کل مراتع کشور 84.8میلیون هکتار است، ادامه میدهد: از این میزان بیش از 80میلیون هکتار ممیزی شده است و حدود یک میلیون خانوار اجازه دارند از این اراضی طبیعی بهره‌برداری کنند. براساس تبصره یک ماده3و تبصره یک ماده47قانون حفاظت و بهره‌برداری از منابع طبیعی باید بهرهبرداران ذیصلاح را شناسایی کنیم و هرگونه بهره‌برداری باید زیرنظر منابع طبیعی باشد.


اهمیت بذرپاشی و احیا

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگل‌ها درباره حفظ و توسعه اراضی طبیعی گیاهان دارویی توسعه اراضی طبیعی به واسطه بذرپاشی را مهم‌ ارزیابی می‌کند و میگوید: توسعه عرصه‌های گیاهان دارویی بومی در برنامه اقتصاد مقاومتی و در سند ملی گیاهان دارویی یکی از اولویت‌های ماست. اصلاح الگوی بهره‌برداری از این گیاهان هم اهمیت بسیاری دارد، زیرا موجب می‌شود حفظ و بهره‌برداری از این گونه‌ها در آینده امکان‌پذیر شود و از سوی دیگر موجب حفظ منابع خاک، افزایش پوشش گیاهی، جلوگیری از فرسایش خاک و همچنین پیشگیری از ایجاد روانابها خواهد شد که اثرات زیست‌محیطی بسیاری دارد و از حوادث طبیعی نیز جلوگیری خواهد کرد. به علاوه بهره‌برداری از عرصه‌هایی که برای بهرهبرداری بذرپاشی در آنها انجام می‌شود، موجب خواهد شد عرصه‌های ملی و گیاهان در خطر انقراض نیز حفظ و حراست شوند.

بهزاد با بیان اینکه بذرپاشی با تامین نیروی انسانی به راحتی قابل اجراست، می‌افزاید: برای این کار به ترکیب گیاهان منطقه و میزان بارش باران توجه می‌شود، اما خود موضوع گیاهان دارویی اگر ردیف بودجه بیشتری داشته باشد و امکانات فرآوری آن وجود داشته باشد می‌تواند موجب استفاده بهتر از این منابع طبیعی شود.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 

برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج




سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در یک نگاه
  • سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به عنوان یک سازمان مستقل حاکمیتی، اجرایی و در جایگاه تشکیلات یکی از معاونت‌های وزارت جهاد کشاورزی مسئولیت حفظ، احیاء، توسعه و بهره‌برداری اصولی و پایدار از منابع‌طبیعی تجدیدشونده کشور را بر عهده دارد. اعمال حاکمیت و مدیریت بر اراضی منابع‌طبیعی کشور که از آن به عنوان اراضی ملی و انفال هم یاد می‌شود، مأموریت خطیر و بی‌نظیر این سازمان است.

    هدف سازمان منابع‌طبیعی و آبخیزداری کشور، حفظ و حمایت، احیاء، توسعه و بهره‌برداری اصولی از جنگل‌ها، مراتع، اراضی جنگلی، بیشه‌های طبیعی، اراضی مستحدثه ساحلی، حفاظت‌ و حمایت از آب و خاک کشور از طریق مدیریت علمی بر حوزه‌های آبخیز و رعایت اصول توسعه پایدار می‌باشد.

ورود


تماس با ما
  • ستاد مرکزی:
    تهران - بلوار ارتش - بعد از مینی سیتی - کدپستی 1955756113
    تلفن: 4-02122446540 و 02122488530 و 02122446503
    دورنگار: 02122488556
    ملاقات مردمی: 02122488476
    پاسخگویی به شکایات: تلفن 02123563478 و فاکس: 02122488557
    آدرس تارنما: www.frw.ir
    صندوق پستی: info@frw.ir


    ساختمان شماره 2 (ستاد چالوس):
    چالوس - میدان معلم(مخابرات) - کدپستی ۴۶۶۱۹۵۳۵۳۷
    تلفن: 01152226521
    دورنگار: 01152249696

there is a pic here