آموزش و ترويج ركن اصلی توسعه پايدار منابع طبيعی

 امروزه آموزش و ترويج به عنوان موضوعی فرابخشی در دنيا مطرح است بطوريكه به جرات می توان گفت آموزش و ترویج پایه نگهدارنده مشارکت و چسب توسعه پايدار است.

امروزه آموزش و ترويج به عنوان موضوعی فرابخشی در دنيا مطرح است بطوريكه به جرات می توان گفت آموزش و ترویج پایه نگهدارنده مشارکت و چسب توسعه پايدار است.

نخستین گام برای دستیابی به توسعه پایدار فراهم کردن محیط و فضای لازم آموزش و ترويج در جامعه می­ باشد بطوریکه سازمان ملل سال های ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۴ میلادی را دهه آموزش برای توسعه پایدار نامگذاری کرده بود.

رویکرد سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور جلب مشارکت بهره برداران و جوامع محلی، تشکل ها، تعاونی ها و سازمان های غیر دولتی در حفظ و حراست از منابع طبیعی و ملی است. فضای اعتقادی حاكم در سازمان، عملياتی كردن اصل مشارکت و توانمند سازی جوامع محلی در حوزه منابع طبیعی است.

آموزش بهره برداران و مجريان عرصه های منابع طبيعی گام نخست در اجرای سياست های مشاركتی مردم در توسعه پايدار منابع طبيعی بوده و سازمان منابع طبیعی اقدامات موثری را برای نهادینه کردن مشارکت مردم در دستور کار دارد که از جمله آنها ایجاد و تقویت اتحاديه های منابع طبیعی و توسعه آموزش مجریان و بهره برداران می باشد. مشاركت و توانمند سازی تنها اقدام عملی راهگشا برای حفاظت از عرصه های منابع طبيعی است.

از این رو، رئیس اداره آموزش، ترويج و مشارکت های مردمی منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با اشاره به اینکه، وظایف اداره آموزش، ترويج و مشاركت مردمی، آموزش ضمن خدمت همكاران (نیازسنجی، برنامه ریزی و برگزاری دوره های آموزشی کارکنان)
است خاطرنشان کرد: آموزش های عمومی (شناسایی مجریان طرح ها و بهره برداران و آموزش ترويجی و مهارتی آنان) نیز از جمله کارهایی است که در دستور کار قرار دارد.

 داریوش آریان افزود:  اقدامات ترويجی شامل بسترسازی برای سازماندهی و راه اندازی تشکلهای مختلف منابع طبیعی و آبخیزداری، انجمن های صنفی مرتعداران، انتخاب و معرفی نمونه ها و... می شود که بایستی این مهم مورد توجه قرار گیرد.

وی هدف از برگزاری دوره های ترویجی در شهرستان ها را جلب مشاركت مردمی از قبیل مشاركت شوراهای اسلامی روستاها، نيروهای مقاومت بسيج، جوانان هلال احمر و... در فرهنگ سازی منابع طبیعی، اطفاء حريق، بند ب ماده ۲۹، تهیه زغال، تخریب اراضی ملی دانست و تصریح کرد: استفاده از سازمان های مردم نهاد طرفدار منابع طبيعی و محيط زيست در ترويج فرهنگ منابع طبيعی، اجرائی و عملياتی نمودن تفاهم نامه های موجود به منظور همكاری های مشترک بين اداره کل منابع طبیعی با دستگاه های دولتی می تواند در زمان هایی همچون آتش سوزی ها مفید واقع شود.

 آریان اظهارکرد: در این دوره ها  سعی بر آن شد که در راستای توسعه و ترویج فرهنگ بهره‌برداری صحیح و علمی و معقول از عرصه‌های منابع‌طبیعی تجدیدشونده، ایجاد زمینه‌های مناسب جهت جلب مشارکت‌های مردمی و هدایت تعاونی‌ها در جهت توسعه و احیاء منابع‌طبیعی، آموزش اصول صحیح حفاظت و بهره‌برداری بهینه از منابع‌طبیعی و آشنا ساختن تعاونی‌ها به راه‌ها و روش‌های جلوگیری از تخریب عرصه‌های منابع طبیعی با استفاده از مشارکت‌های مردمی به صورت برگزاری گردهمائی سخن به میان آید و برای این امورات، برنامه هایی در نظر بود که به اطلاع مجریان، بهره برداران و کشاورزان رسانده شد.

وی در پایان افزود: جذب همیاران طبیعت و ساماندهی همیاران می تواند در جهت مشارکت در حفظ و حمایت از اراضی ملی به جهت جلوگیری از تخریب، آتش سوزی، اطفا حریق و...سودمند باشد که این امر توسط اداره ترويج و آموزش اداره کل محقق گردیده است.